Valdybos posėdis

Parašė: : data: : 2020 gegužės 26 komentarai : (Komentavimas išjungtas įraše Valdybos posėdis)

Karantinas tęsiasi.

Dabar jau kiekvienas žinom, kas tas ZOOM, Teams. Ne tik žinom, bet ir mokam prisijungti. Taip ir LNDTA valdybai teko pereiti prie virtualaus bendravimo. Vakar įvyko valdybos posėdis per Teams platformą. Matėme vieni kitus kompiuterio ekrane, kalbėjomės, diskutavome, niekam nereikėjo niekur važiuoti po kelis šimtus km. Tai kaip ir virtualaus bendravimo pliusai, bet vis tik bendravimas gyvai yra šiltesnis, tikresnis. Galbūt todėl, svarstant klausimą dėl nukeltos Inkstų dienos konferencijos, valdyba nubalsavo, jog konferenciją perkelti į 2021 m. kovo mėn., kai jau galėsime (labai tikimės!) gyvai visi susitikti. O rudenį, spalio mėn. suorganizuosime virtualią konferenciją gydytojams ir slaugytojams. Nepamiršom ir mūsų pacientų, jiems taip pat paruošime porą virtualių pranešimų. Dėl Baltijos šalių nefrologų konferencijos formato apspręsime rugpjūčio gale.

Tradiciškai kiekvienų metų pavasarį, Dializės komitetas pristato surinktus duomenis apie dializuojamų ir transplantuotų pacientų skaičių. Per 2019 m. 1,5 proc. padaugėjo lėtinių dializuojamų pacientų. Skaičiuojant 1 mln. gyventojų, daugiausiai padidėjo dializuojamų pacientų skaičius Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, mažiausiai – Marijampolėje, Alytuje. Gyd. V. Vainauskas džiaugėsi, jog dializuojamų pacientų mirtingumas sumažėjo iki 13 proc. Prof. E. Žiginskienė nerimavo, jog šiemet ne visi pridavė duomenis į Higienos institutą, tačiau už 2018 m. duomenys surinkti, išanalizuoti ir pateikti į ERA-EDTA registrą. Pateiktų duomenų santrauką prof. E. Žiginskienė pažadėjo įdėti į LNDTA tinklapį.

Kai karantino pradžioje beveik viskas sustojo, stacionaras ir poliklinika ištuštėjo, tada gan netikėtai suaktyvėjo transplantacijos. Nuo karantino pradžios iki dabar Kaune persodinti 13 inkstų, Vilniuje 10. Vykstant recipientų kvietimui, išryškėjo keista situacija. Tarp laukiančiųjų inksto iš 125 net 65 yra laikinai atidėti ir atidėti ne mėnesį, o jau net po kelis metus. Realiai laukiančiųjų sąraše – 55 pacientai! Tai ypatingai mažas skaičius. Ar tai reiškia, kad tarp 1400 lėtinių dializuojamų nėra tinkamų ar tiesiog nepasiūlom, neaptariam su pacientais transplantacijos galimybės. Kartu su NTB bandysime spręsti šiuos klausimus, nes pagal Europinius standartus apie 20 proc. lėtinių dializuojamų pacientų yra įtraukiami į laukiančiųjų transplantacijos sąrašą, o laikinai atidėti galima tik esant medicininėms priežastims ir tik keletui mėnesių. Nepamirškime, jog visada galima susisiekti su vienu ar kitu transplantacijos centru ir aptarti pacientą.

Gyvenimas tęsiasi nors ir daug kas pakito. Turime toliau stengtis dėl savo pacientų. Tad linkiu visiems sveikatos, kantrybės ir šiltos saulėtos vasaros.

 

Jūsų prezidentė

Inga Arūnė Bumblytė

lndta

Author

view all posts

Kontaktai

Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacija